familie-voor-web

Systeem opstellingen geven verhelderende en bevrijdende inzichten voor mensen die worstelen met vragen over relaties met een partner, met ouders, broers of zussen en met kinderen. Vragen over hun eigen leven, over patronen die steeds terugkomen, over een diep, onverklaarbaar verdriet, ziekte of het steeds vastlopen in bijvoorbeeld werksituaties.

Voor al die vragen, die je al langer bezig houden, waar je misschien al van alles aan hebt proberen te doen, maar waar je op de een of andere manier niet heel veel verder mee komt. Is het doen van opstellingen een efficiënte manier om nieuw inzicht te krijgen , de ware oorzaak van het probleem te achterhalen en de orde binnen het systeem te herstellen.

Opstellingen geven meer inzicht en balans in de wisselwerking van de systemische drie-eenheid

Deze methode kan ook worden toegepast in organisaties, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkelingen van een organisatie of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren. Het doen van een (familie)opstelling is een vorm van psychotherapie die is ontwikkeld door de Duitser Bert Hellinger.

De werkwijze van Hellinger is de werkwijze van het zogenaamd systemisch werken en werkt op een diep ziels niveau. Middels het opstellen van iemands systeem van bijvoorbeeld gezin van herkomst, kunnen niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de verstrikkingen zichtbaar worden. Hierdoor zijn deze relaties en verstrikkingen voor de vraagsteller te herkennen, erkennen en kan het systeem herstellen.

Een systeem opstelling is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van de vraagsteller, kiest de vraagsteller uit de andere deelnemers (groepssessie) of o.a. playmobile (individuele sessie) representanten voor deze familie leden. De vraagsteller geeft deze representanten een plaats en kijkrichting in de ruimte ten opzichte van elkaar. Er ontstaat zo een wetend (energie) veld dat de achterliggende aspecten van het vraagstuk laat zien, door de opgestelde mensen vrij te laten bewegen en soms te ondervragen over hun gevoelens en attitudes ten opzichte van elkaar en de situatie. Er komen verstrikkingen aan het licht (soms in eerdere generaties) die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de vraagsteller. Dan word middels oplossende zinnen en bepaalde bewegingen de orde binnen het systeem hersteld.

Het deelnemen als representant is een goede manier om kennis te maken met systeem opstellingen, het levert vaak een waardevolle ervaring op en geeft soms onverwacht antwoord op persoonlijke vragen.

Eigenlijk maakt het niet uit in een groep of je een eigen vraag inbrengt of alleen maar representant of zelfs maar toeschouwer bent, het deelnemen aan een dag opstellingen levert altijd een zeer bijzondere en leerzame ervaring op!

terug