Mikao Usui

Mikao Usui

De term reiki bestaat uit twee Japanse karakters, te weten 霊 rei (‘geest’ of ‘ziel’) en 気 ki (‘energie’ of ‘levenskracht’). Een andere, populaire Westerse vertaling van 霊気/reiki is “universele levensenergie”, of simpelweg “het leven”, “de wereld”. Reiki is een van origine Japanse behandelwijze waarbij d.m.v. handoplegging universele levensenergie aan het zelfgenezend vermogen van de cliënt word gegeven.

Reiki energie weet zelf haar weg door energiebanen (nadi’s) en chakra’s naar ziel, lichaam en geest van de cliënt er is dus juist geen doelstelling nodig bij Reiki, “Reiki doet wat reiki moet doen”.

De doorgegeven energie heeft een voedende en harmoniserende werking op de systemische drie-eenheid.

Reiki heeft een alomvattende harmoniserende werking op alles waaraan energie ten grondslag ligt, zowel mensen, dieren, planten, objecten als situaties. De Japanner Mikao Usui is de grondlegger van wat hijzelf “Usui Reiki Ryoho” noemde. “Ryoho” is Japans voor ’therapie’. Hij ontwikkelde dit systeem oorspronkelijk als een weg naar geluk, harmonie en spirituele ontwikkeling. Mikao Usui gaf zijn onderwijs rond 1922 een concretere vorm, na een lange zoektocht en periode van vasten en mediteren op de berg Kurama.

Het traditionele Usui-systeem kent een drietal inwijdingen, bij een inwijding (= afstemmingsritueel) wordt het trillingsgetal van het energieveld van de leerling verhoogd en krijgt de leerling nieuwe technieken aangeleerd.

Bij de inwijding in de tweede graad en de derde graad worden de leerling ook de symbolen met de bijbehorende mantra geleerd.

terug